Aktuální situace, kdy Covid-19 donutil spoustu firem nechat pracovat zaměstnance z domova a lidé se snaží omezovat sociální kontakty, mění i způsob náboru nových zaměstnanců. Ten se, aby se zamezilo osobnímu setkávání, přesouvá do online prostředí. Online pohovory jsou výbornou alternativou v tomto období a navíc umožňují větší flexibilitu – především časovou.

Online pohovory existovaly již dříve, ale opravdový boom zažily až letos na jaře. Koronakrize naučila personalisty a náboráře online formu využívat mnohem více a zatím se zdá, že se tato forma poměrně osvědčila. Pozitivum je jednoznačně úspora času – kandidáti mohou v klidu zvládnout i více pohovorů za den, pro náboráře je pak výhodou např. i to, že si mohou záznam z pohovoru pustit i později a zkoumat i ty reakce kandidáta, na které v běžném osobním pohovoru není tolik prostoru je zaznamenat.

I na online pohovor je nutné se připravit. Příprava zde však nezahrnuje „pouze“ osvědčené rady a tipy ze standardních osobních pohovorů, ale skýtá i mnoho dalšího, na co je potřeba se soustředit.

  1. Zeptejte se, jak bude pohovor probíhat – jakým způsobem se budete připojovat (přes jakou aplikaci), kolik vás bude, jak dlouho bude pohovor trvat. To vám pomůže si nachystat vhodné prostředí pro online pohovor. 
  1. Pro připojení na online pohovor využijte ideálně počítač, případně tablet. Pokuste se vyvarovat připojování přes mobil. Telefonní spojení se totiž může snáze přerušit a nemusí mít zrovna dobrý příjem ve chvíli, kdy jej nejvíce potřebujete. Navíc je zde větší riziko toho, že nebudete vypadat profesionálně, pokud obraz bude nekvalitní, případně pokud byste telefon drželi v ruce, tak se obraz bude hodně třást a pohybovat, což bude pro druhou stranu velmi nepříjemné. 
  1. Připravte si techniku. Před pohovorem si určitě zkontrolujte vaše internetové připojení a nezapomeňte si také vyzkoušet program, přes který se budete připojovat. Zkuste, zda vám dobře fungují zvukové i obrazové funkce. Neomlouvejte se na začátku pohovoru, že tyto online technologie moc neznáte – to není to, co zaměstnavatel chce slyšet. Raději si vše předem vyzkoušejte, abyste si byli jistí, že v průběhu pohovoru bude vše v pořádku.
  1. Věnujte pozornost pozadí a osvětlení. Najděte si místo, jehož pozadí nebude skýtat spoustu předmětů, které mohou druhou stranu rozptylovat. Určitě si také prostor, který jde vidět na kameře, ukliďte. Ideální je nějaké jednoduché pozadí. Profesionálně bude působit, budete-li sedět na židli, není úplně vhodné si sedat na postel nebo pohovku. Zkontrolujte také osvětlení, je důležité, aby vaše tvář byla vidět a nebyl na ní nějaký výrazný stín. Kamera by měla směřovat tak, aby zabírala váš obličej zepředu.
  1. Před pohovorem si vypněte vyzvánění – nejen na mobilním telefonu, ale důležité je ztišit upozornění i v počítačových aplikacích. 
  1. Mluvte a pohybujte se pomaleji. Protože online přenos nemusí být vždy úplně plynulý, je dobré klást důraz na to, abyste správně vyslovovali a aby vám bylo dobře rozumět. Mluvte tedy raději pomaleji než při standardním osobním setkání. Kromě toho je dobré se vyvarovat prudkých pohybů, které na při online přenosu mohou být zpomalené nebo se sekají. To pak může druhou stranu rušit a zbytečně upoutávat pozornost.
  1. Oblečte se tak, jako byste šli na pohovor. I když domácí prostředí láká k tomu, abyste zůstali v teplákách, rozhodně to není moc reprezentativní. Při online pohovoru nemusíte doma sedět v kravatě, ale určitě zvolte formálnější oblečení. 
  1. Nacvičte si pohovor předem. Můžete využít profesionálních služeb jako je Nanečisto.cz a nebo zkusit alespoň „pohovor“ s kamarádem. V případě využití profesionálních služeb dostanete konkrétní a komplexní zpětnou vazbu – co děláte dobře, co špatně, co změnit, co zdůraznit, na čem zapracovat. To vám může pomoci se při své přípravě na pohovor soustředit opravdu na své slabší stránky a zároveň vyzdvihnout ty silnější. Pohovor s kamarádem vám může při zpětném přehrávání videa ukázat, jak se chováte před kamerou a sami si můžete zhodnotit, jak můžete na svého potenciálního zaměstnavatele působit. 

BONUSOVÝ TIP pro hladký průběh online pohovoru:

“Doporučujeme (na základě vlastní zkušenosti) obeznámit všechny členy domácnosti o nutnosti soukromí po dobu online pracovního pohovoru.”

Pokud by totiž nastalo nějaké nečekané vyrušení, po zbytek online setkání byste nad ním stále uvažovali a přemýšleli a tím by se snížila vaše koncentrace a šance na úspěch.

Pokud jste dočetli až sem a vše jste si pečlivě nachystali, měli byste na online pohovor být dokonale připraveni – alespoň po stránce toho, že se jedná o pohovor online a ne osobní. Vaši nervozitu z pohovoru vám tato příprava snad částečně snížila, část nervozity snad pomůže odstranit fakt, že sedíte v klidu ve svém domově a ne v cizím prostředí.

Chcete-li mít jistotu, že jste správně připraveni na pohovor, tým NANEČISTO.CZ je tu pro vás.
Klikněte a zjistěte, v čem vám pomůžeme.


Autor: Petra Č., Talent Acquisition Manager