Býváte nervózní před pohovorem? Kdo by nebyl… a čím více vám záleží na tom získat práci, tím větší jsou obavy z toho, jak bude pohovor probíhat. Pokud ještě navíc nemáte pár pohovorů za sebou, netušíte, jak bude probíhat a nejistota vám na sebevědomí nepřidá. 

Pojďme se však podívat na to, jak se na pohovor připravit – jak si zvýšit sebevědomí, jak pohodlněji a s větší jistotou odpovídat na dotazy pohovorujícího a tím zvýšit vaši šanci na úspěch při získání práce, o kterou usilujete. 

Udělejte si vlastní průzkum

Vlastní průzkum

Vždy si nejprve zjistěte co nejvíce informací o společnosti, kam plánujete jít na pohovor. Samozřejmostí je vědět to, čím se společnost zabývá a mít představu o tom, o čem je práce na pozici, o kterou se zajímáte. Jak jinak prokážete zájem o práci, než tím, že víte, do čeho jdete? 😊

Dále si však u většiny společností můžete předem zjistit, jaké u nich projekty aktuálně běží, jak je společnost finančně stabilní a jak se chová k zaměstnancům. 

Co se týká práce, zkuste si najít styčné body, které vám pomohou být přesvědčivější o tom, že se na tuto práci hodíte. Můžete se zkusit spojit se současnými či bývalými zaměstnanci (např. přes LinkedIn) a pobavit se s nimi.

V dnešní době si můžete téměř vše jednoduše „vygooglit“ a nebo zapátrat více na sociálních sítích. Získat takové informace není zase až tak složité. 

Připravte si „příběhy“, o kterých budete vyprávět

Příběhy

Součástí úspěšného pohovoru je vaše schopnost uplatnit své zkušenosti a dovednosti související s popisovanou prací. A jak docílit toho, aby pohovorující věděl, že tyto zkušenosti a dovednosti máte? Vyprávějte příběhy, které ilustrují vaše zkušenosti a úspěchy s těmito dovednostmi. Příběhy vám umožní předvést vaši osobnost a prokázat i komunikační dovednosti. 

Popis pozice spolu s vaším průzkumem by vám měl ukázat, jakých konkrétních dovedností si zaměstnavatel pro tuto práci cení nejvíce. Osvěžte si tedy paměť a připravte si příběhy, které nejlépe předvedou vaši kvalifikaci.

Nachystejte si otázky předem

Otázky, otázky, otázky

Typickou součástí pohovorů v dnešní době je část, kdy máte možnost se ptát vy. Nepodceňujte tuto část a během svého průzkumu si připravte alespoň pár otázek, které ukáží, že jste se na pohovor připravoval/a a že se o roli i společnost skutečně zajímáte. Zároveň se nebojte již v průběhu pohovoru ptát na doplňující otázky

Co si obléct na pohovor?

Nezapomeňte, že vhodně se obléct na pohovor je nedílnou součástí přípravy. Nepodceňujte ji a nenechávejte ji až na poslední chvíli. Není třeba se oblékat do drahých obleků či šatů, nicméně je třeba dbát na to, abyste měli na sobě oblečení, které je čisté, upravené a které vám sedí. Vždy je také dobré se obléct podle toho, jaký je standard ve společnosti, kam se hlásíte. Nepodceňujte volbu oblečení a úpravu ani při online pohovorech.

Nechoďte pozdě!

Nechoďte pozdě

Naplánujte si příchod na pohovor cca 10 – 15 minut před stanoveným časem. Příliš brzký příchod může zaměstnavateli znepříjemnit situaci. Na druhou stranu pozdější příchod vytváří špatný první dojem a může vaše šance na úspěch výrazně ponížit. 

Při přípravě na pohovor tedy dbejte na to, abyste si cestu naplánovali správně. Pokud při cestě narazíte na problém, zavolejte při prvních známkách problémů – ukáže to nejen vaše slušné chování, ale v případě větších problémů recruiter může váš pohovor přeplánovat, pokud by mu to časově vyhovovalo.

Tak co? Vše připraveno, naplánováno? Příprava je opravdu důležitá, pomůže vám snížit vaši nervozitu, což se pozitivně projeví i při pohovoru. Manažeři si do svého týmu vybírají hlavně ty, se kterými se jim bude dobře pracovat, kdo je jim sympatický – ne vždy je to jen o životopisu a reálných zkušenostech.

Tak se pozitivně nalaďte, zachovejte klidnou hlavu a hurá na to!

Chcete-li mít jistotu, že jste správně připraveni na pohovor, tým NANEČISTO.CZ je tu pro vás.
Klikněte a zjistěte, v čem vám pomůžeme.


Autor: Petra Č., Talent Acquisition Manager