Víte, jak se chovat na pohovoru a na co si dávat pozor? O tom, jak se připravit na konkrétní pohovor si můžete přečíst v jiném článku. Tentokrát si ukážeme, na co byste se měli soustředit v průběhu samotného pohovoru a co udělat po něm. 

V průběhu pohovoru

Buďte celou dobu pozitivní

Pozitivní komunikace a prezentace je klíčem k úspěšnému pracovnímu pohovoru. Zaměstnavatelé nechtějí slyšet litanie na vaše bývalé zaměstnavatele nebo špatné pocity z vašich negativních zkušeností – a to ani v případě, že jsou oprávněné. 

Když se vás zeptají na náhlou změnu práce nebo na nějakou slabinu z vaší historie, nebuďte útoční. Snažte se místo toho zdůraznit, co jste se z této negativní zkušenosti naučili. A hlavně na nikoho neházejte špínu, protože to je to, co váš potenciální zaměstnavatel rozhodně nepotřebuje slyšet.

Hlídejte si „řeč těla“

V průběhu pracovního pohovoru může být to, co neřeknete, stejně důležité jako to, co řeknete. Pochopení a uvědomění si vašich neverbálních projevů jako je úsměv, oční kontakt, potřesení rukou, držení těla a postoj – vám pomůže zvládnout pohovor a uspět při něm.

Buďte skuteční

O svých zkušenostech a dovednostech mluvte jasně a s nadšením. Měli byste být hrdí na své úspěchy. Buďte profesionální, ale zároveň ukažte svoji osobnost. Zaměstnavatelé mají tendenci nabírat lidi, kteří se jim líbí. Nemusíte se bát krátkých pauz – v některých chvílích budete pravděpodobně potřebovat několik vteřin na to, abyste správně zformulovali odpověď, to je v pořádku.

Domluvte se na dalším postupu

Až obě strany skončí se svými otázkami a odpověďmi a rozhovor tedy skončí, poděkujte pohovorovatelům za jejich čas a zeptejte se, kdy a jakým způsobem od nich můžete čekat další kontakt. Tuto informaci byste si měli okamžitě poznamenat.

5 tipů pro přípravu online pohovoru

  • Zkontrolujte své internetové připojení.
  • Vyzkoušejte si předem, zda vám funguje zvuk i kamera.
  • Najděte si vhodné místo, kde budete mít klid, dobré osvětlení a reprezentativní prostor (který kamera snímá).
  • Nezapomeňte si vypnout nejen vyzvánění na mobilu, ale i upozornění v počítačových aplikacích.
  • Mluvte raději pomaleji, online přenos může způsobovat problémy při porozumění. 

Po pohovoru

Zaznamenejte si důležité informace

Co nejdříve po pohovoru si napište jména a pozice všech pohovorujících, své dojmy, zbývající otázky a klíčové informace, které jste se dozvěděli. Pokud jste na pohovoru cokoliv slíbili (např. dodání dalších podkladů), zapište si to také, abyste na to nezapomněli. Pokud budete absolvovat více pohovorů a ve více společnostech s různými lidmi, tento proces vám pomůže udržet zaměstnavatele i okolnosti jasně definované. 

Pošlete poděkování

Po pohovoru pokračujte tím, že zašlete děkovnou zprávu. To ukáže váš silný zájem o společnost, vaši upřímnost a pozornost. Ne mnoho kandidátů se obtěžuje zaslat děkovný e-mail, proto by to mohl být jediný rozdíl mezi vámi a ostatními vhodnými kandidáty. 

Tak… a je to. Máte po pohovoru a už můžete jen čekat, jak to dopadne. Držíme pěsti!

Pokud i po přečtení našich rad stále cítíte velkou nejistotu a obavy, je potřeba, abyste si vše v klidu natrénovali. Služba NANEČISTO.CZ vám pomůže s přípravou. Tím získáte potřebnou sebedůvěru, která je u pohovorů důležitá. Každý pohovor je důležitý – buďte na něj proto připraveni! 

Chcete-li mít jistotu, že jste správně připraveni na pohovor, tým NANEČISTO.CZ je tu pro vás.
Klikněte a zjistěte, v čem vám pomůžeme.


Autor: Petra Č., Talent Acquisition Manager